BreadcrumbsОбразовна инклузија Рома

 

Идеја пројекта „Образовна инклузија Рома“ јесте пружање подршке ученицима ромске националности и њиховим родитељима за укључивање деце у систем школовања, редовно похађање наставе, повећање квалитета образовања за ове ученике, али и повећање толеранције према њима и учење поштовању разлика. У циљу остварења ових идеја, планиране су и реализоване следеће активности:

  1. На почетку школске 2011/ 2012. године набављен је школски прибор и опрема за физичко (тренерке и патике) за 32 ученика ромске националности. Средства су подељена ученицима 9. IX 2011. године. Такође, од почетка школске 2011/2012. године за ученике ромске националности су континуирано обезбеђена материјална средства за ужину (септембар- 19, октобар- 11, новембар- 11, децембар- мај-15, јун-12 ученика). За 23 ученика обезбеђена су средства за екскурзију. И на почетку ове школске године (2012/ 2013.) ученици ромске националности добили су „поклоне“- школски прибор.
  2. Један родитељ ромске националности укључен је у рад Савета родитеља. Сарадња са родитељима остварена је и одвијала се путем месечних активности у виду радионица. Радионице су реализовали стручни сарадници школе у сарадњи са наставницима. Током школске 2011/2012. године одржано је следећих шест радионица: Улога школовања у развоју детета (9.09.2011.); Школа, дете и родитељи (26.10.2011.); Посматрам, пратим, бележим (28.11.2011.); Гост, учитељ (13.12.2011.); Родитељ, организатор (26.03.2012.); Заједница и ми (20.04.2012.). Радионица под називом „ЈА, родитељ“ одржана је са свим ромском родитељима у септембру школске 2012/ 2013. године.
  3. Одржана је и јавна трибина ,,Развијање инклузивне образовне средине кроз партнерство - кооперативан рад школе, породице и локалне заједнице“, 26. XII 2011. у Старом Селу, којој је присуствовало око 50 учесника (родитељи, ученици, наставници, представници локалне заједнице и других школа општине Велика Плана- сарадници на пројекту). Предавачи су били општински координатор за ромска питања Јелка Митровић и представник Министарства просвете и науке и ментор на пројекту Божидар Николић.

     У реализацију пројектних активности током протекле школске године био је укључен и Ђачки парламент. У сарадњи са ученицима садашњег другог разреда из Старог Села и учитељицом Љиљаном Вукојевић, ученици- чланови Ђачког парламента израдили су пано поводом Међународног дана мира, 21. IX., а такође су написали и есеј на ову тему. Чланови Ђачког парламента су са својим ментором Горданом Радовановић обележили још и Међународни дан толеранције (16. XI) писањем есеја, као и Дан људских права (10.XII) писањем „Буквара толеранције“. Ученици су осмислили и израдили постер и памфлет под називом „Ни црно ни бело“ за јавну трибину ,,Развијање инклузивне образовне средине кроз партнерство - кооперативан рад школе, породице и локалне заједнице“. У организацији и учешћу у приредби поводом обележавања школске славе Св. Саве (27. јануар) учествовало је осморо ромских ученика. Поводом Међунароног дана елиминације расне дискриминације (21. март) ученици чланови Ђачког парламента израдили су плакат „Црно- бели свет“ и са својим ментором организовали такмичење „Ја имам таленат“, у коме су учествовали и ученици ромске националности. Ученица ромске националности која је чланица Ђачког парламента била је и водитељ програма. Међународни дан Рома, 8.април, обележен је израдом постер презентације „Ром – значи човек“, а поводом Међународног дана породица (15. мај) у сарадњи са наставницом историје Надом Марјановић- Дакић писали су о својим прецима (петоро ученика израдило „Породичну књигу“).

     Укупно 21 ученик ромске националности током школске 2011/2012. године похађао је допунску наставу (српски језик- 18 ученика, математика- 13 ученика, енглески језик-1 ученик, француски језик- 3 ученика), а за шесторо ученика који су имали тешкоћа у учењу је израђен педагошки профил. За троје ученика осмог разреда попуњене су пријаве у вези са афирмативним мерама за упис у средњу школу. Циљ је био да се ученицима помогне да упишу жељене школе.

     Два стручна сарадника и пет наставника  наше школе (Мирјана Живковић, Милица Милорадовић, Славенка Кркобабић, Љиљана Вукојевић, Верица Милетић, Нада Ристовић и Божица Красић) присуствовали су семинарима „Ни црно ни бело“ (два модула), који су одржани у вртићу „Дечије царство“ у Великој Плани (17-19.II 2012. год. и 16-18.III 2012.год.).

     Од наставних средстава набављене су две школске табле и један касетофон.

Реализација пројектних активности дала је позитивне резултате. Боља је сарадња родитеља и школе, веће интересовање родитеља за напредак и проблеме своје деце у школи. Ученици ромске националности боље су прихваћени од стране својих другова, а код већине ученика уочена је већа мотивисаност за учење и редовније похађање наставе.

 


Powered by Free Joomla Templates & Best Joomla Hosting provided by Cheap Sprint Phones and Cheap Perfumes
(Copyright © 2011)